Knipten neanderthalers hun haar?

Mannen en vrouwen uit de prehistorie die joegen op een bizon of mammoet, kennen we slechts van plaatjes met wilde haardracht. Maar hoe liepen ze er daadwerkelijk bij en welke overeenkomsten hebben neanderthalers en generaties daarna met onszelf? Technieken die destijds werden ontdekt, gebruiken we -in zekere vorm- nog steeds.

Onze voorouders waren zo gek nog niet

Als je nieuwsgierig bent naar de haarstijlen waarmee men in het stenen tijdperk rondliep, dan geven we je weinig kans om daar achter te komen. Na overlijden vergaan haren gemiddeld binnen een maand of twaalf, dus restanten van onze verre voorouders kunnen slechts kaal worden opgegraven.

Er bestaan wel vroegere generaties uit een latere periode -zoals de koper- en bronstijd- waar de haardracht nog van kan worden bestudeerd en in 1999 werd nog het ingevroren lichaam van een 15-jarig meisje uit het Inca-rijk gevonden, dat door de koude temperaturen nog in perfecte staat was.

Ook het gevlochten haar was nog compleet in tact en kon, door de haren van punt tot wortel na te gaan, zelfs het dieet tot een jaar voor haar dood worden vastgesteld. Veenlijken en mummies blijven eveneens goed geconserveerd. Mensen zijn met allerlei verschillen haarstijlen -van losse lokken tot kroeshaar, vlechtjes en pruiken- teruggevonden.

Haar blijft intact bij eeuwenoude opgravingen

Holbewoners

Hoe verder we terug gaan in de tijd, des te lastiger is het om vast te stellen hoe men er bij liep. Daarvoor kunnen we ons alleen baseren op eeuwenoude kunstwerken, zoals beeldjes en tekeningen, of -met een beetje fantasie- hiërogliefen, het schrift van oude Egyptenaren gebeiteld in rotswanden.

Toch valt aan te nemen dat ook neanderthalers hun haren opstaken of bij elkaar bonden. Laat je het immers groeien, dan valt het vanzelf een keer voor onze ogen en dat kijkt toch lastig. Zeker wanneer je, met speer in de hand, op jacht moet om een lekker avondmaal te vangen. Knippen deed met toen niet -de schaar werd ongeveer 1.500 voor Christus uitgevonden- maar met scherpe voorwerpen kom je ook al een heel eind.

Volgens Napoleon Chagnon, een Amerikaans antropoloog die jaren werkzaam was aan de Universiteit van Californië, gebruikten mannen uit bepaalde Amazonestammen reptieltanden om hoofdhaar kort te snijden. Vrouwen namen daarvoor scherpe stukjes stengel van een bamboeplant te hand. Harde bewijzen voor kortwiekte voorvaderen zijn er dus niet, maar uitsluiten kunnen we het ook niet.

De evolutie van het haar

Evolutie van het haar

Haar en de functie daarvan heeft door de jaren heen een behoorlijke reis afgelegd. Was het vroeger slechts functioneel om je warm te houden, tegenwoordig is het vooral een modeverschijnsel en een manier om iets uit te stralen. Gezag of een manier om te flirten, het kan allemaal.

Verlies van haar wordt tegenwoordig vaak als vervelend ervaren. Het gebruik van bepaalde middelen, een gebrek aan slaap, overvloed aan stress of simpelweg erfelijkheid kan er de oorzaak van zijn dat je de volle coupe verliest waar je zo van hield.

Foligain springt in het gat dat de weggevallen haren achterlaten, met een verjongende biotine shampoo en conditioner voor mannen en vrouwen. De hoogwaardige organische ingrediënten voegen volume en dimensie toe voor dikker, voller en gezonder uitziend haar. (Sneller op te nemen met de Foligain Dermaroller). Het biotine supplement draagt ten slotte bij aan normale haargroei van binnenuit.

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenhaar? Lees dan eens deze blog over de reden waarom we daar onderscheid in maken.