Wist je dat deze haartypes bestaan?

Hoewel we allemaal uniek haar hebben, zijn haartypes in grote lijnen op te delen in vijf verschillende categorieën: zwart, bruin, rood, blond, Afrikaans en Aziatisch haar. Het belangrijkste punt om onderscheid te maken, is door naar het gemiddeld aantal haarwortels, ook wel follikels genoemd, en de haardikte te kijken. Dit kan effect hebben op welke producten voor jou uiteindelijk het beste werken.

Onderscheid van haartypes

Zwart is de meest voorkomende haarkleur in de wereld. Rood komt het minste voor en komt voornamelijk voor in Schotland. Zoals gezegd, speelt de dikte van het haar (in micrometers) ook een belangrijke rol in de groei, vorm en val van je haar. Gemiddeld gaan we uit van de volgende cijfers:

  • Blond haar: 146.000 wortels met een microdikte van 40 tot 80.
  • Zwart haar: 110.000 wortels met een microdikte van 50 tot 90.
  • Bruin haar: 100.000 wortels met een microdikte van 50 tot 90.
  • Afrikaans haar: 90.000 wortels met een microdikte 60 tot 100.
  • Aziatisch haar: 90.000 wortels met een microdikte van 80 tot 120.
  • Rood haar: 86.000 wortels met een microdikte van 50 tot 90.

Vormen van het haar

Je kent het wel: heb je van nature krullen, dan wil je het liefst steil haar en golven je lokken beeldig langs je gezicht, dan kijk je met jaloezie naar mensen met een authentiek afro kapsel. Moeder natuur heeft het wat dit betreft echter voor het zeggen.

Naast je afkomst, speelt ook de stand van je haarwortels/follikels. Wil je toch voor een andere look gaan, dan zul je dit zelf of door een professional moeten laten stylen. En, nog belangrijker: bijhouden! Lees hier meer informatie over veranderende haargroei tijdens de zomermaanden.

Dieper in het haar: Krullen

Binnen de vormen van het haar, kennen we meerdere eigenschappen en subcategorieën. Kijken we bijvoorbeeld naar krullend haar, en bezit je over een coupe met deze weelderige cirkels, dan weet je dat ze de eigenaardigheid hebben om snel te pluizen en elke hoek uit te springen, vanwege het droge karakter.

Tip to go: Was een aantal keer per week je haar met shampoo, maar kam je kapsel daarvoor eerst uit met een kam of borstel. Voordat je het natmaakt dus. Behandel deze na het douchen met een föhn en je komt netjes voor de dag.

Er bestaan verschillende type krullen, zoals de variant die goed samengaat met golvend haar, maar ook uitgestrekte spiralen die niet recht omhoog maar naar je schouders toegroeien. Tot slot zijn er dikke krullen die iets weg hebben van kroeshaar. Voorkom droge plukken en houdt met een juiste shampoo en conditioner het vocht in balans zonder het haar te verzwaren. Een oliebehandeling (op z’n tijd, niet te vaak), kan bijdragen aan glanzende, veerkrachtige en vetloze krullen.

Dieper in het haar: Steil

Elke dag wassen wanneer je steil haar hebt is af te raden, omdat je daarmee de nodige vetten die belangrijk zijn gezond en glanzend haar verwijderd. Slap en futloos haar hangen vaak aan dit haartype, maar met de juiste styling en verzorging, hoeft dit niet je eindstation te zijn.

Steil haar kan zo zacht zijn, dat het haast onmogelijk in model te brengen is. Kies in dat geval voor een shampoo die de talg op je hoofdhuid in toom houdt en daarmee extra stevigheid aanbrengt. Aan de wat dikkere haarstrengen die aan het uiteinde licht buigen, valt alweer wat gemakkelijker volume aan te brengen. Tot slot kennen we steil haar dat zo dik is, dat het al snel kan veranderen in een enorme pluizenbol. Kam het daarom regelmatig, zorg voor goede hydratatie en föhn niet op de aller heetste stand.

Dieper in het haar: Golvend

Als je niet beschikt over typische steil of krullend haar, dan is dit een mooie variant ertussen in. De slag in het haar zorgt hier en daar voor speelse kronkeltjes en kunnen heviger worden aangezet met een krultang.

Krullen ze van zichzelf al wat meer, kneed dan je lokken na het douchen om harde plukken los te maken, om vervolgens met je vingertoppen het haar bij de wortel los te schudden en zo extra volume toe te voegen. Ben je tevreden met je look? Zit er dan tijdens je werkdag of middagje uit niet teveel meer aan.

Dieper in het haar: Afro & Kroes

Dit haartype vraagt de meeste aandacht van allemaal. Kroeshaar is zo ontzettend droog, dat er flink wat styling en hydratatie nodig is om de beste versie van je kapsel naar boven te halen. Omdat afro de neiging heeft om te ‘krimpen’, duurt het vaak een behoorlijke tijd voordat je de daadwerkelijke lengte van je haar goed kunt inschatten. Het is in werkelijkheid veel langer (tot wel 50% meer) dan het op ’t eerste oog lijkt.

Haarbreuk van kroeshaar kun je tegengaan door het voor elke wasbeurt een oliebehandeling te geven. Wil je het meest dikke kroeshaar ontwarren, breng dan de olie juist voor de wasbeurt aan, gebruik vervolgens een voedende shampoo en conditioner, afgemaakt met een antiklit product, voordat je kunt gaan drogen (maar niet té) en kammen.

Handigheden voor mannen

Foligain Stimulerende Shampoo is speciaal ontwikkeld voor mannen en reinigt het haar om restjes te verwijderen en het haar te verjongen voor extra sterkte, volheid en vitaliteit. Foligain Stimulerende Conditioner, in een luxe wit-oranje flacon, helpt haarverlies beter beheersbaar te maken met voedingsstoffen voor extra sterkte, volheid en dichtheid.

Handigheden voor vrouwen

Foligain Stimulerende Shampoo in de vrouwenvariant verjongt het haar, stimuleert de hoofdhuid en versterkt, geeft volume en dichtheid terug aan dunner wordend haar. Foligain Stimulerende Conditioner voegt nieuw leven toe aan dunner haar met voedingsstoffen die zorgen voor volheid, volume en glans. Foligain Stimulerende Conditioner, in een luxe wit-paarse flacon, voegt nieuw leven toe aan dunner haar met voedingsstoffen die zorgen voor volheid, volume en glans.