Tips voor gezonde haargroei

Wij verkopen Foligain, dat wist je natuurlijk al. Maar wat je misschien niet wist, is dat je wel een dagelijkse gezonde routine erop na dient te houden. Maar waar dien je op te letten als je specifiek je gezondheid en met name die voor je haar, zodat je uit je aangeschafte supplementen en shampoo's en treatments alles halen kunt?

Wat veroorzaakt haaruitval?

Ouderdom

De meest voorkomende oorzaak van haarverlies is een erfelijke aandoening die mannelijke of vrouwelijke kaalheid wordt genoemd. Het treedt meestal geleidelijk op met veroudering en in voorspelbare patronen- een teruglopende haarlijn en/ of kale plekken bij mannen en dunner wordend haar bij vrouwen.

Stress

Soms kan stress een grote beïnvloedingsfactor zijn. Er zijn 3 soorten haarverlies die kunnen worden geassocieerd met hoge stressniveaus:

  • Telogeen effluvium. In telogeen effluvium duwt stress grote aantallen haarzakjes in een rustfase. Binnen een paar maanden kunnen getroffen haren plotseling uitvallen wanneer je je haar kamt of wast.
  • Trichotillomania. Trichotillomanie is een onweerstaanbare drang om haar uit je hoofdhuid, wenkbrauwen of andere delen van je lichaam te trekken. Haartrekken kan een manier zijn om met negatieve of ongemakkelijke gevoelens om te gaan, zoals stress, spanning, eenzaamheid, verveling of frustratie.
  • Alopecia areata. Van verschillende factoren wordt gedacht dat ze alopecia areata veroorzaken, mogelijk met inbegrip van ernstige stress. Met alopecia areata valt het immuunsysteem van het lichaam de haarzakjes aan - wat haarverlies veroorzaakt.

vrouw die lijdt aan haarverlies

Zwangerschap

Telogeen Haarverlies
Ongeveer 90% van je haar groeit tegelijkertijd, terwijl de andere 10% in een rustfase komt. Elke twee tot drie maanden valt het rustende haar uit en laat het nieuwe haar op zijn plaats groeien.

Telogeen effluvium is de overmatige haaruitval die één tot vijf maanden na de zwangerschap optreedt. Dit is niet ongewoon,dit komt vaak door snelle hormoonveranderingen en treft zo tussen 40 en 50% van de vrouwen; maar zoals de meeste veranderingen tijdens de zwangerschap, is het tijdelijk. Tijdens de zwangerschap gaat een groter aantal haren in de rustfase, die deel uitmaakt van de normale cyclus van haarverlies.

Deze aandoening is niet ernstig genoeg om kale plekken of permanent haarverlies te veroorzaken en als je het al hebt, zou het binnen 3-4 maanden moeten beginnen te verminderen. Als je denkt dat je ongewoon haarverlies ervaart terwijl je zwanger bent, kan dit ook te wijten zijn aan een tekort aan vitamines of mineralen.

Verkeerde voeding

Wat je eet kan een enorm effect hebben op de gezondheid van je haar. Een gebrek aan de juiste voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, eiwitten en essentiële vetzuren, kan de haargroei vertragen of zelfs haarverlies veroorzaken.

Hormonale veranderingen en medische aandoeningen

Een verscheidenheid aan aandoeningen kan permanent of tijdelijk haarverlies veroorzaken, waaronder hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap, bevalling, (zie hierboven) menopauze en schildklierproblemen. Medische aandoeningen omvatten alopecia areata, wat fragmentarisch haarverlies en hoofdhuidinfecties zoals ringworm, veroorzaakt.

Medicatie heeft invloed op een gezonde haargroei

Medicijnen en supplementen

Haaruitval kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen leukemie, artritis, depressie, hartproblemen, jicht en hoge bloeddruk. Ook het overmatige gebruik van alcohol en drugs kan voor haaruitval zorgen, alsook roken. Als je sterke medicatie gebruikt, zoals voor chemotherapie, zal je haar niet groeien zoals het verder altijd deed en veroorzaakt vaak ook haarverlies.

Bepaalde kapsels en behandelingen

Overmatige haarstyling of kapsels die je haar strak trekken, zoals staartjes of cornrows, kunnen een soort haarverlies veroorzaken, tractie alopecia genoemd. Hete olie haarbehandelingen en permanenten kunnen ontstekingen van haarzakjes veroorzaken die tot haarverlies leiden. Als littekens optreden, kan haarverlies permanent zijn.

Significant gewichtsverlies

Als je veel kilo's kwijt bent geraakt in een redelijk kort tijdsbestek, kun je ook last krijgen van haarverlies.

extreem gewichtsverlies kan leiden tot haarverlies

Tips om mooi gezond haar te behouden

Natuurlijk weten je cellen van nature hoe ze voor je haar moeten zorgen en een goede groei moeten ondersteunen, maar dit is wat je moet doen om gezond haar te krijgen en houden.

Zorg ervoor dat je een gevarieerd ontbijt volledig opeet

Iedereen met een gezonde levensstijl weet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Eet niet te veel koolhydraten en eet uitgebalanceerd. Een goed en stevig ontbijt is het begin van een goede dag.

een gevarieerd ontbijt eten ter ondersteuning van je haargroeisupplementen

Drink 1,5 liter water op een dag

Water is erg gezond en is een lichaamseigen stof, dus het is belangrijk dat je voldoende ervan drinkt op een dag. Het zal de opgebouwde gifstoffen wegspoelen en houdt je huid soepel en gezond.

Neem voldoende vitamine C in

Vitamine C is essentieel voor je cellen. Als je het samen met ijzer inneemt, zal het meer door je lichaam worden opgenomen. Je moet er onder andere voor zorgen dat je voldoende drinkt op een dag.

vitamine c bevordert een gezonde haargroei

Genoeg proteïnes innemen

Als je wil dat je haar goed gaat groeien, zul je bepaalde haarsupplementen moeten aanschaffen. Foligain Haargroei supplementen bijvoorbeeld is een goede aanrader om je benodigde voedingsstoffen mee aan te vullen. Deze werken precies waar je het nodig hebt, en resulteren in een goede groei van haar en nagels. Als je een gebrek hebt aan proteïne, zal dit uiteindelijk leiden tot haarverlies en een gebrek geven aan voldoende haarfollikels die een goede haargroei ondersteunen. Verder is het goed om ‘vette vis’ 1 a 2 x per week te eten. Ook in noten zitten goede vetten.

Blijf gevarieerd eten

Als je veel verschillende voedselsoorten kan eten, zal je nooit verveeld raken. Verder is het natuurlijk erg bevorderlijk als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, bovendien geven een gevarieerd dieet de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen.

Neem genoeg ijzer

Wanneer ijzer in je lichaam afneemt, zal je haarverlies gaan ervaren. Dit is tevens de reden dat dames tijdens de menopauze vaak last krijgen van dunner wordend haar en zelfs haaruitval.

ijzer bevattende voedingsmiddelen zijn essentieel in de strijd tegen haarverlies

Snack gezond

Snack gezond en probeer gefrituurde snacks te vermijden. Er zijn genoeg noten en zaden die een goede haargroei ondersteunen.