Dit gebeurt er wanneer je droomt

Dromen is fijn want daarin is alles mogelijk. Van het bouwen van een luchtkasteel tot het overwinnen van je grootste angsten. Maar wist je dat dromen, en dus slapen, ook heel gezond voor je is? Je verwerkt emoties van de dag, bouwt aan nieuwe energie en krijgt er nog eens gezonder haar door ook!

Slaaphormonen stimuleren de haargroei

Slapen bestaat uit verschillende stadia. In het lichte slaap-stadium 1 hebben we nog onrustige en snelle hersenactiviteit. In stadium 2 vertraagt dit, terwijl in slaapstadium 3 en 4 de rustige hersenactiviteit bestaat uit diepe en langzame delta/hersengolven. Zo’n cyclus van 4 stadia duurt ongeveer anderhalf uur en we hebben er elke nacht gemiddeld 4 tot 5 van. Daarna treedt een bijzonder slaap-stadium op: de REM (Rapid Eye movement) slaap. Hierin komen verreweg de meeste dromen voor. De cellen die hier verantwoordelijk voor zijn werken met stoffen die elektrische neurotransmitters doorgeven. Deze zorgen ervoor dat we onze eigen informatie in de hersenen maken in plaats van te reageren op dat wat we zien in de buitenwereld. De zenuwcellen schakelen de motorische zenuwen uit om te voorkomen dat je acties uit je dromen ook in het echt uitvoert, prikkelen de middenhersenen om emoties te laten ervaren en tevens het visuele systeem in het achterhoofd. Zodoende zie je je dromen glashelder voor je in plaatjes en beelden.

Slapen is gezond

Slapen is om meerdere redenen gezond. Niet alleen om je emoties rustig te kunnen verwerken, maar ook om de kracht van je haar ten positieve te beïnvloeden. Een goede en herstellende nachtrust is namelijk vereist voor de eiwitsynthese van het haar en de afgifte van enzymen en groeihormonen die nodig zijn voor de algehele gezondheid van het haar. Het valt er zelfs minder snel door uit als je je hoofd regelmatig te ruste legt. Het hormoon melatonine, dat helpt bij het regulieren van de slaapcyclus, verhoogt ook de haargroei. Mensen die hier een tekort aan hebben kunnen gestrest raken, wat haarzakjes in een voortijdige ‘rusttoestand’ kan duwen, gevolgd door een ‘uitscheidingsfase’. Ook het overmatig gebruik van alcohol kan haaruitval tot gevolg hebben en een ontregeld slaapritme bovendien.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 Groeihormonen haar tijdens nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

  • Zorg voor een lage temperatuur in je slaapkamer.
  • Leg je telefoon uiterlijk een uur voor het naar bed gaan weg.
  • Zorg voor een ondersteunend matras.
  • Slaap zo donker mogelijk en sta direct op als de wekker gaat.

Tips om haaruitval tegen te gaan

  • Ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed.
  • Douche in de ochtend met een haar stimulerende shampoo (man of vrouw)
  • Slik na het ontbijt je dagelijkse portie voedingssupplementen.
  • Vul dit aan met een aanvullend product bij grijs wordend haar.