16 Feiten & Fabels over je haar

Hoofdhaar is zo sterk dat het wel 2 tot 3 olifanten kan dragen. En groeit het echt sneller in de zomer? Bestaat het uit hetzelfde materiaal als je nagels en is grijs worden een simpele kwestie van bad luck? Wij zetten 16 feiten & fabels over het jaar voor je op een rij.

Waarom verliezen we geleidelijk aan ons haar?

1. Haar is vrouwelijk

Antwoord: Fout! Het enige wat je niet in je haar kunt vinden is je geslacht. Het haar van een man of vrouw heeft exact dezelfde structuur. Mocht je dus met een lok haar in je handen staan en je afvragen of dit van een man of vrouw is geweest? Niemand die je ooit het antwoord zal kunnen geven.

2. Vroeger had haar ook na de dood een functie

Antwoord: Klopt! In het victoriaanse tijdperk was het heel gewoon om sieraden te maken of te vullen met het haar van een overleden dierbare. Zo kon het gebeuren dat mensen met kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt van haar rondliepen. De nieuwste rage is het laten tatoeëren van een paar korrels as in de huid.

3. Gingers hebben de overhand

Antwoord: Fout! Zwart is de meest voorkomende haarkleur in de wereld. Rood komt het minste voor en komt voornamelijk voor in Schotland. De Oude Grieken dachten dat roodharigen na hun dood in vampiers veranderden.

4. Brunettes groeien de meeste haren

Antwoord: Fout! Blondines hebben over het algemeen het meeste haar: 146.000. Zwart haar bestaat gemiddeld uit 110.000 haren. Brunettes volgen met 100.000 haren. Als hekkensluiter zijn daar de roodharigen met gemiddeld zo’n 86.000 haren. Last van haarverlies? Probeer Foligain Anti-Haaruitval Lotion voor mannen of vrouwen.

5. Er is niets zo sterk als haar

Antwoord: Klopt! In wat we zelf groeien dan. Wist je dat haar zo sterk is, dat een heel hoofd vol het gewicht van wel 2 tot 3 olifanten zou kunnen dragen? Haar is qua trekkracht sterker dan nylon en zelfs sterker dan koperdraad. Na beenmerg is haar ook het snelst groeiende weefsel van ons lichaam. Elke haar groeit zelfstandig. Als ze namelijk allemaal tegelijk zouden groeien, zouden ze ook tegelijk uitvallen. We verliezen elke dag wel zo’n 40 tot maar liefst 150 haren. Gelukkig hebben we gemiddeld zo’n 100.000 jaren op ons hoofd.

6. Scheren was altijd al doodnormaal

Antwoord: Fout! Het in middel brengen of weghalen van haar bestaat al lang, maar tot de 20e eeuw was het een eliteverschijnsel. Sinds de opkomst van het kleine, tweezijdige snijdende scheermes aan het begin van de 20e eeuw, werd het verwijderen van lichaamshaar een normale terugkerende handeling. Hoe vaak moet je eigenlijk naar de kapper? Dat hangt helemaal af van je haarstijl!

7. Je haar groeit sneller in de zomer

Antwoord: Klopt! Je haargroei gaat in de zomermaanden inderdaad een stuk sneller. Dat komt doordat je lichaam meer vitamine bevat door het zonlicht en hierdoor een extra stapje zet. Je hoofdhaar ook in de winter van de nodige vitaminen voorzien? Probeer Foligain Haargroei Supplementen.

8. We wassen regelmatig ons haar

Antwoord: Klopt! Ongeveer de helft van alle mensen wast hun haar twee tot drie keer per week. 38% doet dat 5 keer per week en maar 13# doet het 1 keer per week.

9. Zwangere vrouwen hebben voller haar

Antwoord: Klopt! Tijdens een zwangerschap krijg je voller haar, vanaf de 5e maand gaat het haar minder uitvallen waardoor het dus voller wordt. Een nadeel : Na de bevalling volgt een inhaalslag, de haren vallen dan alsnog uit. Vrouwen die anticonceptie gebruiken hebben juist vaak weer te kampen met dunner wordend haar.

10. Grijs worden is een kwestie van pech hebben

Antwoord: Fout! Hoe ouder je wordt, hoe dunner en kwetsbaarder het haar. Ook wordt het haar uiteindelijk grijs. Dit is het gevolg van een steeds tragere celvernieuwing. Hierdoor wordt in de haarzakjes steeds minder kleurpigment geproduceerd. Eerst wordt het haar grijs en uiteindelijk zelfs kleurloos: wit. Op welke leeftijd je haar grijs wordt is erfelijk bepaald. Er valt echter iets tegen te doen. Foligain Anti-Grijs Supplementen is een revolutionair alternatief voor haarverf.

11. De eerste kapper was Hollands

Antwoord: Fout! De eerste beroemde mannelijke kapper kwam uit Frankrijk. In de 17e eeuw creëerde coiffeur Monsieur Champagne de eerste kapsels die daadwerkelijk een trend werden! Wist je al dat het haar een weerspiegeling is van de gezondheid? Leef dus gezond en het haar zal het uitstralen. Grappig feitje: Bij kippenvel gaan de haren recht overeind staan. Het is een restant van de ooit isolerende werking van lichaamshaar.

12. Rode en paarse verf is makkelijker uitwasbaar

Antwoord: Klopt! Ze gaan sneller uit je haar dan andere verfkleuren. Rood en paars bestaan uit grotere moleculen dan andere verfkleuren. Ze kunnen minder goed doordringen in het haar, verdwijnen dus sneller uit je haar, met kleurverlies tot gevolg. Leuk weetje: Met ketchup kun je de groene kleur uit je haar halen na het zwemmen. Ketchup bevat ontzettend veel rode pigmenten. Deze neutraliseren de groene pigmenten in je haar, zodat het groen verdwijnt.

13. Er bestaan weinig natuurtinten

Antwoord: Fout! De natuurlijke haarkleur van mensen kan variëren in 12 natuurtinten. Deze tinten lopen van zwart tot lichtblond. Des te meer eumelanine in je haar, des te donkerder. Des te minder van dit pigment, des te lichter de haarkleur is. Je haarschacht bestaat uit 3 verschillende lagen. Dit van zijn buiten naar binnen: de Cuticula die vooral bescherming van buitenaf biedt, de Cortex die o.a. het pigment van je haarkleur bevat en de Medulla die als het merg van je haar dient.

14. De langste haren komen uit Japan

Antwoord: Fout! De vrouw met het huidige record van het langste haar ter wereld is de Chinese Xie Qiuping. In 2004 is haar haarlengte gemeten op 5,627 meter. Ze had het toen al sinds 1973 niet meer geknipt.

15. Haren bestaan uit hetzelfde materiaal als nagels

Antwoord: Klopt! Een haar bestaat voor 5% uit zwavel, 6% uit waterstof, 17% uit stikstof, 21% uit zuurstof en maar liefst voor 50% uit koolstof. Ongeveer 90% van een haar is keratine. Haren bestaan trouwens uit hetzelfde materiaal als nagels.

16. Haar is weinig waard

Antwoord: Fout! Het haar van ex-American Footballer Troy Polamalu is verzekerd voor het ongelooflijke bedrag van 1 miljoen dollar. Troy heeft zijn haar sinds 2000 niet meer geknipt als ode aan zijn Samoaanse voorouders en zijn haarlengte werd tijdens het verzekeren vastgesteld op ongeveer een meter.