Hoe voorkom je grijs haar

Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. In feite heeft de helft van de bevolking 50% grijs haar op de leeftijd van 50. Maar wat als je jonger bent dan 50?

Hoewel genen de grootste factor zijn bij voortijdig grijs haar, kunnen ook levensstijl en voedingsfactoren een rol spelen.

Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken: je haar wordt grijs. Bij de ene persoon zal dit sneller zijn dan bij de ander. Dit heeft verschillende oorzaken. Is grijs haar te voorkomen? En wat kun je er tegen doen?

Hoe wordt grijs haar veroorzaakt?

De kleur van je haar wordt bepaald door een bepaald pigment, genaamd melanine. De cellen van dit pigment zullen na verloop van tijd gaan slijten. Wanneer de cellen niet langer melanine produceren, zal de kleur van het haar verdwijnen en wordt het haar grijs.

Grijs haar man

Genen

Het overgrote deel van grijs wordend haar, zo’n 90% van alle gevallen, wordt genetisch veroorzaakt. Onder andere de variaties in het IRF-4-gen is verantwoordelijk voor vroegtijdige vergrijzing (onderzoek gepubliceerd in Nature Communications).   Ook etniciteit kan een rol spelen. Zo worden blanke mensen vaak eerder grijs. 

Voeding

Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.

Voeding Stoppen met roken

Roken

Een gezonde levensstijl en voeding draagt bij aan het uitstellen van grijs wordend haar. Daardoor is het niet gek dat roken ook een oorzaak is van grijs haar. Stoppen met roken kan er voor zorgen dat je haar minder snel grijs wordt. In sommige gevallen kan er al te veel schade zijn aangebracht aan de haarzakjes dat stoppen niet meer helpt.

Stress

Dat stress nooit goed voor je is, is bekend. En dus is ook stress, zowel emotionele en fysieke stress, een veroorzaker van voortijdig grijs haar. Probeer dus om zoveel mogelijk stress te vermijden door een actieve en gezonde levensstijl te volgen, voldoende slaap te hebben en te zorgen voor ontspanning.

Grijs haar vrouw

Behandel je grijze haren... of niet

Wanneer je echt geen grijs haar wilt, kun je je haar verven. Maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van Foligain color Resucue Supplementen. Foligain Color Rescue werkt door slapende of bijna dode pigmentcellen door het lichaam te reactiveren en helpt grijs haar terug te brengen naar de oorspronkelijke haarkleur. De resultaten kunnen variëren, omdat mensen in verschillende stadia van hun leven grijs haar krijgen en geen haarlokken op hetzelfde moment of op dezelfde manier reageren op de behandeling. Je zou gewoonlijk na 4 tot 9 maanden een verschil moeten opmerken.

Je kan er ook natuurlijk altijd voor kiezen om je grijze haren te omarmen. Hieronder lees je een aantal tips om je grijze haar zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Was je haar met zilver shampoo
    Grijs haar is vaak licht van kleur. Het haar heeft dan de neiging om te vekleuren naar een gele of koperachtige kleur. Door je haar te wassen met een shampoo speciaal voor grijs haar behoudt je de grijze kleur. 
  • Gebruik matte stylingproducten
    Ook hierbij geldt, het gebruik van stylingproducten, zoals pomades, die op olie gebaseerd zijn kunnen het haar een gele uitstraling geven. Matte stylingproducten zijn gebaseerd op bijvoorbeeld klei. Deze producten zorgen voor extra houvast zonder de kans op geel haar.