Hoe ontstaat mannelijke kaalheid?

Haaruitval is een veel voorkomend verschijnsel bij mannen. Meer dan 50% van alle mannen ouder dan 50 jaar hebben last van kaalheid. Ervaar jij ook kale plekken, dan ben je dus zeker niet de enige. Zo’n 95% van het haarverlies is erfelijk bepaald. Wat kun je er tegen doen als je (beginnende) kaalheid opmerkt?

Wat is de oorzaak van mannelijke kaalheid?

De oorzaak van haarverlies bij mannen zijn haarzakjes die gevoelig zijn voor het hormoon Dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, totdat ze ophouden met het groeien van nieuw haar. Vaak zie je bij beginnende kaalheid een bepaald patroon ontstaan. Het haaruitval begint bij de slapen met een typische ‘M’ als gevolg. Naar mate er meer haaruitval optreedt, zal kaalheid uiteindelijk het resultaat zijn. 

De gevoeligheid voor het DHT-hormoon is erfelijk bepaald. Heb je dus iemand in de familie die te maken heeft met kaalheid, dan is de kans aanwezig dat jij dit ook op een bepaald moment zult krijgen. Bij sommige mannen begint dit al in de tienerjaren. 

Hoe kun je mannelijke kaalheid behandelen?

Veel mannen zijn opzoek naar manieren om kaalheid te behandelen. Er zijn een aantal behandelingen die je kunt uitproberen om kaalheid te vertragen en te verminderen.

Haartips mannen

Behandelingen tegen haaruitval

Trioxidil is een plaatselijke behandeling. Het stimuleert de haarzakjes om nieuw haar te laten groeien. De lotions van Foligain bevatten 2% Trioxidil met DHT-blokkers, gerichte aminozuren, rustgevende jojoba-olie en krachtige kruidenextracten die het haar aantoonbaar versterken en verdikken.

Chirurgie

Haartips mannen

Een meer ingrijpende behandeling is het laten uitvoeren van een haartransplantatie. Het levert een duurzaam resultaat op, maar de kosten zijn hoog en is er kans op infecties. Bij deze behandeling worden gezonde haarzakjes overgebracht naar de delen waar haarverlies optreedt. De gezonde haarzakjes wortelen zich in de hoofdhuid en groeien nieuw haar.