Een volle bos, eigenlijk heel natuurlijk

Vraag je je ook weleens af hoe het toch kan dat die ene afgeknipte en bewaarde haarlok jaren later nog steeds intact is? Zoiets is toch biologisch afbreekbaar, zodra het niet meer direct uit het hoofd groeit? Lees snel verder om erachter te komen hoe dit zit. Maar ook: hoe kun je het rap verliezen van het huidige hoofdhaar tegengaan?

Wie wat bewaart, die heeft wat

De natuur ligt vol met haren en veren die er een behoorlijke tijd over doen om te verdwijnen. Ook materialen als kurk, katoen en hout kunnen door moeder natuur na verloop van tijd tot niets worden verpulverd. Toch zijn er heel wat mensen die thuis een haarlok hebben liggen, bijvoorbeeld van een zoon of dochter toen hij of zij nog jonger was of van een overleden geliefde, die er jaren na dato nog steeds puntgaaf uitziet.

De reden dat bewaarde haarlokken in huis wel in dezelfde staat blijven en hetzelfde materiaal buiten de deur na verloop van tijd verdwijnt, ligt aan de omstandigheden en de bouwstoffen. Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine en is een uitgroeisel van de opperhuid. Eiwitten worden afgebroken door bacteriën, maar daar is wel een bepaalde mate van vochtigheid en temperatuur voor nodig.

Afhankelijk van meer omstandigheden, zoals de aanwezigheid van zuurstof en het aantal soorten micro-organismen, kan het vergaan van haren binnen enkele weken tot maanden tot stand zijn gebracht (buiten in de natuur), maar net zo goed helemaal niet gebeuren (binnen in je verzamelmap). Kortom, berg je je afgeknipte haarlokken netjes op een droge plek op, dan kunnen ze vele jaren in goede staat meegaan.

Supplementen bevorderen de haargroei

Haaruitval

Tot zover het afgeknipte en dus verloren haar. Het haar dat nog steeds aan je hoofdhuid bevestigt zit kan echter ook aan kracht inboeten. Soms door het gebruik van verkeerde producten of het werken onder extreme omstandigheden, soms door een erfelijke component. Zit haaruitval in de familie, dan is de kans dat je daar zelf ook last van ondervindt groter.

Dunner wordend haar, overmatig haaruitval, afname van volume en glans. Het zijn onderdelen die mensen van nature kunnen behouden of verliezen. Wij zien het als een natuurlijk proces om, met behulp van studies en uitvoerig geteste producten, al die pluspunten te kunnen behouden.

Geef je haar een boost met de juiste shampoo en conditioner

Onderzoek

In 2019 onderzocht Princeton Consumer Research Corp. de effecten van Foligain Shampoos, conditioners en lotions. Dertig mannelijke en 30 vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar oud, die hun haar als dun, droog of broos beschreven, werkten hier vier maanden aan mee. De proefpersonen gebruikten de shampoo en conditioners minstens 3 tot 5 keer per week en de lotion op dagelijkse basis.

Conclusie: de glans, volume, dikte, plus de zachtheid van het haar en de hoofdhuid verbeterden aanzienlijk. De haarsterkte nam toe en het aantal gebroken haren juist af. Ook werd haarverlies aanzienlijk verminderd.

Hulpmiddelen

Foligain heeft een keur aan producten die het proces van haaruitval tegengaan en glans, sterkte en dikte herstellen. Waaronder speciale supplementen, ook in een variant die het proces van grijs worden omkeert. Of wat te denken van onze combinatiedeals in handige voordeelsets, voor mannen en vrouwen! In beide overzichten hebben we de dermaroller opgenomen. Lees hier hoe je deze het best kunt gebruiken (en hoe vaak!).

Voor mannen:

Voor vrouwen: