Wat is de functie van haar?

We hebben allemaal haar, de een wat meer dan de ander. Maar wat is eigenlijk de functie van hoofdhaar of lichaamshaar, behalve dat het ons good of bad hairdays geeft? Wat geef je aan met een bepaalde kleur en waar komen bepaalde haartypes het vaakst voor? Lees snel verder om al deze vragen beantwoord te zien.

Zelfs Elvis kon niet zonder

Haar heeft een aantal verschillende functies, zoals het verschaffen van isolatie bij lage temperaturen. Het krijgen van kippenvel is een restant van de ooit zo isolerende werking van lichaamshaar, dat tegenwoordig te weinig is om nog echt als afkoelingsmechanisme of warmtebron te kunnen dienen.

Naast ons hoofdhaar beschikken we uiteraard ook over wimpers en wenkbrauwen (om transpiratie niet in de ogen te laten lopen), okselhaar (voor het opvangen van zweet), neus- en oorhaar (als bescherming voor vuil van buitenaf) en schaamhaar (als signaalfunctie vruchtbaar te zijn). Het haar op ons hoofd heeft daarmee voor de mens verder geen functie meer, zou je kunnen denken.

De esthetische en kunstzinnige functie van het haar moet echter niet worden onderschat. Shampoos om het haar gezond en stralend te maken, supplementen om het extra te laten groeien of gels waarmee een stoere, stevige look kan worden gecreëerd, zijn er natuurlijk niet voor niks. Denk aan Elvis Presley of James Dean. Zij hadden er toch een stuk minder flitsend uitgezien met een kommetje klei. Of wat te denken van Marilyn Monroe of Aretha Franklin? Hadden de iconische kapsels van deze dames ook zo rechtop gestaan met slechts een paar druppels water?

Vrouwenhaar is sterker dan mannenhaar

Trekkracht

Het haar is opbouwt uit het eiwit keratine. Uit een Duits onderzoek uit 1969 is gebleken dat het haar van vrouwen aanzienlijk sterker is dan dat van mannen. Vrouwenhaar zou veel meer kilo's kunnen dragen dan mannenhaar. De hoeveelheid haren verschilt van persoon tot persoon. Blonde mensen hebben ongeveer 140.000 haren, bruine 110.000, zwarte 108.000 en rode 90.000.

De structuur van ons haar is bij iedereen anders. Denk bijvoorbeeld aan kroeshaar bij een groot deel van de mensen in Afrika, sluik haar bij Aziaten en het fijne gestructureerde haar van Indiërs en Europeanen. Kappers houden hier rekening mee bij het gebruik van haarspoeling, permanenten en haarwerken, maar ook shampoos (mannen - vrouwen) en conditioners (mannen - vrouwen). Veel moslimvrouwen bedekken het haar grotendeels met een hoofddoek. Ook hierin zijn een aantal tips te volgen om het haar de juiste verzorging te geven.